Doç. Doktor BAKİ ERDEM

Jinekolog

Jinekolog nedir, jinekolog ne demek diye aklınıza beklide defalarca gelmiştir. Jinekolog demek kadın hastalıkları, gebelik ve doğum gibi sadece kadına ait olan ve daha çok genital sistem dediğimiz jinekolojik sistemin rahatsızlıkları ile uğraşan doktor demektir. Jinekolog, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, kadın doğum uzmanı, kadın doğum doktoru veya kadın hastalıkları uzmanı olarak da isimlendirilmektedir. Tüm tabirlerin hepsi aslında aynı anlama gelmektedir. Dilerseniz şimdi jinekolog ne iş yapar, jinekolog hangi hastalıklara bakar bu konuları inceleyelim.

Jinekolog Doktor Neye Bakar?

Jinekolog doktor kadınların rahim, yumurtalık, vajina ve dış genital sistem ile ilgili tüm rahatsızlıklarla ilgilenir. Bu organların hastalıklarının tedavisi ya da ameliyatla tedavisi jinekolog doktorlar tarafından yapılır. Jinekolog doktor aynı zamanda hastaların en mahrem sorularına cevap arayan kimsedir. Bu nedenle jinekolog doktor seçerken rahat iletişim kurabileceğiniz birini seçmeniz çok faydalı olacaktır. 

Ülkemizde jinekolog doktorlar hem kadın hastalıkları hem de gebelik takibi ve doğum işlemleriyle ilgilenir. Yurtdışında ise pek çok ülkede gebelik ve doğum ile ilgilenen kadın doğum doktorları obstetrisyen olarak adlandırılır. Ancak bizim ülkemizde henüz böyle bir ayrım yoktur.

Kadın Doğum ve Jinekoloji Aynı Şey mi? Jinekolog ve Kadın Doğum Uzmanı Arasındaki Fark Nedir?

Jinekolog ve kadın doğum uzmanı arasında fark yoktur. Her iki tanımlamada aynı anlama gelmektedir. Halkımızın bir kısmı jinekolog tabirini kullanırken, bir kısmı ise kadın doğum uzmanı olarak kullanmaktadır. Kadın doğum uzmanı demek bizim ülkemizde sadece doğum ile ilgilenen doktor demek değildir. Ancak halk arasında kadın doğum uzmanı deyince sadece doğumla ilgilenildiği zannedilmektedir.

Jinekolog Randevusu Nasıl Alabilirim?

Jinekolog randevusu almak için günümüzde en sık kullanılan yol internet üzerinde yapılan araştırmadır. Pekçok doktora internet üzerinden randevu alabilirken aynı zamanda iletişim bilgileri sayesinde telefonla görüşerekte randevu almak mümkündür. Günümüzde sosyal medya ve whatsupp üzerindende jinekolog randevusu alınabilmektedir.

Jinekoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Jinekoloji bölümü yani kadın hastalıkları ve doğum uzmanları rahim, yumurtalıklar, vajina ve dış genital organlarla ilgili hastalıkların tanısı, tedavisi ve ameliyatları ile ilgilenir. Pekçok alt dalı mevcuttur. Jinekoloji dışında, gebelik takibi, vajinismus tedavisi, miyom ameliyatı ve çikolata kisti ameliyatı gibi jinekolojik ameliyatlar, genital estetik ameliyatları, hpv ve genital siğil tedavisi, aşılama ve tüp bebek tedavisi gibi pekçok alt basamaklara ayrılır. Oldukça geniş bir yelpazeye kadar ilgi alanları artmaktadır.
 
Jinekolojik hastalıklar rahim, yumurtalıklar ve kadın iç ve dış genital organlarla alakalı hastalıklardır. Bunların bazılarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Tüp bebek tedavisi
  • Aşılama tedavisi
  • Rahim ağzında mevcut yaralara
  • Rahim ağzında iltihab olması (Servisit)
  • Rahimde miyom
  • Basit yumurtalık kistleri
  • Çikolata kistleri
  • Polikistik over sendromu
  • Sancılı adet görme
  • Adet düzensizlikleri
  • Rahim duvarı kalınlaşması
  • Genital siğiller
  • Vajinismus hastalığı
  • Rahim sarkması
  • Mantar enfeksiyonları
  • Adet görememe (amenore)
  • Adet öncesi gerginlik sendromu
  • Vajinada Kuruluk
  • Menopoz ve kemik erimesi (osteoporoz)
  • İdrar Tutamama ve Kontrolsüzlüğekaçırma

Jinekolojik Muayenede Hangi Testler Yapılır?

Jinekolojik muayenede hastanın şikayetlerine ve yaşına göre istenecek testler değişir. 20 yaşın üzerindeki her kadında mutlaka smear testi, 30 yaşın üzerindeki her kadında mutlaka Hpv testi yapılmalıdır. Her kadın muayene sırasında mutlaka ultrason ile değerlendirilmelidir. 50 yaşın üstündeki kadınlarda mutlaka yılda bir sefer mamografi ve meme ultrasonu yapılmalıdır. Bunun dışındaki istenecek testler hastanın şikayetine ve muayenedeki bulgulara göre farklılık gösterebilir.
 

Jinekolog Erkeklere Bakar mı?

Jinekologlar genellikle kadınlara bakar. Ancak bazı özel durumlarda erkeklere de bakmaktadır. Vajinismus tedavisinde mutlaka erkeklerde değerlendirilmelidir. Yine nasıl kadında hpv ve siğil tedavisi uygulanıyorsa erkeklerde de genital siğil tedavisi jinekologlar tarafından uygulanabilmektedir. Tüp bebek tedavisi ya da aşılama tedavisinde mutlaka erkeklerinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
 

Hangi Yaşta ve Ne Sıklıkta Jinekologa Gitmeliyim?

Kızlar ergenliğe girdikten sonra mutlaka bir jinekoloğun takibinde olmalıdır. Yine ergenlikten öncede genital akıntı, kaşıntı ya da kanama problemlerinde kadın doğum uzmanına görünebilirler. Genellikle bu yaşlarda öncelikle çocuk uzmanı değerlendirmekte ve daha sonra hastayı bize yönlendirmektedir. Jinekoloji muayene sıklığı eğer kadının herhangi bir düzenli takip gerektiren bir hastalığı yoksa yılda bir sefer olmalıdır. Ancak normal muayene zamanı gelmeden önce problemi olanlar mutlaka bir jinekoloğa beklemeden gitmelidir.
 

Jinekolog Randevusuna Giderken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Jinekolog randevusuna giderken adetli olmamak önemlidir. Bu nedenle adet kanaması varsa jinekolog randevunuzu ertelemelisiniz. Ancak bazı özel durumlarda doktorunuz sizi adetli dönemde çağırabilir. Bunun dışında jinekolog randevusuna giderken genital temizlik yapılmış olması oldukça önemlidir. Yine son 2-3 gün içerisinde cinsel birliktelik olmaması, vajinal krem, fitil ya da losyon kullanılmamış olması, vajinal duş yapılmamış olması da muayenenin daha doğru değerlendirilmesi açısından dikkat edilmesi gereken diğer hususlardır. Bunların dışında özel rahatsızlıklar için bazı özel günlerde doktorunuz özellikle sizi görmek isteyebilir.